Levensverhaal Marianne Swaab
Marianne was de dochter van moeder Suzanna Swaab-de Bruin en vader Barend Swaab. Zij werd geboren op 6 januari 1932 in Renkum en had een jonger broertje Nehemia en een jonger zusje Sebilla. Marianne heeft in haar jonge leven heel veel meegemaakt.
De vader van Marianne was fotograaf. Het gezin Swaab kwam eind 1938 naar Baarn. Marianne was toen bijna zeven jaar oud.
Zij kwam samen met haar ouders en broertje Nehemia eerst op de Oosterstraat 21 wonen. Later verhuisden zij naar de Oosterdwarsstraat nummer 1 (tegenwoordig Westerstraat 1). Toen Marianne ruim acht jaar oud was kreeg zij op 1 november 1940 een zusje: Sebilla. Helaas is dit jongere zusje al jong gestorven op 21 maart 1942 in Baarn.
Vanaf 1 september 1941 mochten joodse kinderen niet meer naar hun gewone school. Dankzij juf Anna de Liever heeft een aantal joodse kinderen uit Baarn en Soest toch les gehad vanaf het najaar 1941. Het is aannemelijk dat vader Swaab deze klassenfoto heeft gemaakt. Marianne en haar broertje Nehemia hebben zeker bij juf Anna in de klas gezeten. Deze foto is begin december 1941 genomen in de huiskamer van de familie Van der Heijm aan de Krugerlaan in Baarn. Ten tijde van de foto is Marianne ruim negen, bijna tien jaar oud.
Waarschijnlijk heeft het gezin Swaab geprobeerd onder te duiken. Het is niet bekend waar en ook niet hoe lang. Het onderduiken is niet gelukt. Vader Barend Swaab werd in augustus 1942 gearresteerd en naar kamp Amersfoort gebracht. Daarna moest hij eind september 1942 naar het concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk. Marianne heeft haar vader niet meer teruggezien. Vader Swaab werd vermoord in Mauthausen op 7 oktober 1942.
Moeder Swaab is samen met Marianne en Nehemia op 22 april 1943 opgepakt en eerst naar kamp Vught overgebracht. Van daaruit moesten zij naar kamp Westerbork op 7 juni 1943. De volgende dag moesten zij direct op transport naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Een dagenlange treinreis in een dichte veewagen zonder ramen en wc. Marianne werd samen met haar moeder en broertje Nehemia meteen na aankomst in Sobibor vermoord op 11 juni 1943.
Marianne is 11 jaar geworden.